Будь-який живий організм, у тому числі й організм людини, потребує постійного надходження у нього води. Частина її потрапляє в організм людини у складі продуктів харчування, але основна її кількість — у вигляді питної води. Тому не дивно, що склад води суттєво впливає на стан здоров'я людей.
 
У складі питної води міститься багато різних компонентів, хоча і в невеликих
кількостях: розчинені мінеральні й органічні речовини, дуже дрібні частки нерозчинних речовин, мікроорганізми. Деякі з них можуть приносити організму користь, інші — шкоду. В обох випадках це визначається кількістю компонента. Так, мінеральна вода може застосовуватися для лікування, і в цьому випадку важливими є її кількість і режим прийому.
Питна вода — це вода, що призначена для щоденного необмеженого й безпечного вживання людиною.
Серед основних показників якості питної води виокремлюють:
  • фізичні (смак, забарвлення, запах, каламутність);
  • хімічні (мінералізація, твердість, рН);
  • біологічні (наявність бактерій, вірусів і паразитів).
Питання якісної питної води в Україні належить до найгостріших соціальних проблем. Занедбаний технічний стан водогонів, застарілі технології водоочищення, забрудненість криниць нітратами, відсутність системи водного моніторингу, стічні води, нераціональне водовикористання — це далеко не повний перелік причин такої ситуації.
Мінеральною називають воду, яка містить розчинені солі різних елементів. Часто до її складу входять потрібні організму людини мікроелементи й біологічно активні сполуки. У більшості випадків така вода має підземне походження.
Для визначення якості питної води її оцінюють за багатьма параметрами (твердість, мінералізація, рН, мікробіологічний стан тощо). Важливим показником є ГДКгранично допустима концентрація певної речовини. Для кожної речовини визначається своя величина ГДК, і якщо вона перевищує нормальне значення, то вода є шкідливою для здоров'я людини. Так, неякісна за вмістом мінеральних речовин вода, наприклад, може бути причиною захворювань зубів, органів травної та видільної систем тощо.
 
Невідповідність води санітарним вимогам може стати причиною бактеріальних (черевний тиф, дизентерія, холера), вірусних (гепатит А, поліомієліт), інвазійних (амебна дизентерія), гельмінтозів (аскаридоз, лямбліоз), а також хвороб, пов'язаних з хімічним забрудненням води (метгемоглобінемія, флюорози). У фаховому колі вважається, що підвищена твердість питної води є однією із причин розвитку сечокам'яної хвороби. Підвищений вміст хлоридів у воді може сприяти розвитку хвороб системи кровообігу, новоутворень сечостатевих органів, хлоридів і сульфатів — виникнення новоутворень стравоходу, шлунку. Надлишок Феруму порушує процес кровотворення. Процес хлорування, що й досі є основним методом очищення питної води, веде до появи хлорорганічних токсичних сполук, що мають мутагенний й канцерогенний ефект.
Якісна питна вода має бути чистою за біологічними, фізичними й хімічними показниками.
Джерела:
Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. загал. серд. освіти/ К.М. Задорожний. — Харків: Вид-во «Ранок», 2018. с. 88-89.
Джерела:
Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський : Абетка, 2018. с. 122.